miercuri, 11 august 2010

Jurnal de vacanţă - Sagrada Familia

miercuri, 11 august 2010
După aproape 2 săptămâni de când am plecat din Spania tot nu mă pot obişnui cu locurile de pe aici. Barcelona...m-am îndrăgostit de acest oraş...plin de istorie, artă...şi mulţi turişti.
Am ajuns în oraş cam pe la 7:30 dimineaţa...exact la intrarea în Sagrada Familia. Pentru că la casa de bilete nu se deschidea decât la 9, am pornit la pas spre Torre Agbar...care e în zonă.

Era unul din obiectivele de pe lista mea...aşa că....trebuia să-l văd.  Soarele răsărea exact din direcţia opusă nouă....de aceea pozele nu sunt cele mai reuşite...dar sunt o amintire frumoasă.
Pietoni nu prea erau, decât câţiva oameni care îşi plimbau câinii...şi un boschetar care dormea pe o bancă...i-am făcut şi lui o poză...ca să nu ziceţi că vă păcălesc :).


Magazinele....multe abia atunci se deschideau...doar patiseriile şi barurile erau deschise.
La 8:30 eram înapoi la Sagrada Familia...surpriză...deja era coadă la casa de bilete...câteva zeci de oameni...toţi stăteau aliniaţi...şi aşteptau cuminţi...îngreunând totuşi circulaţia pietonilor. Barcelonezii păreau obişnuiţi cu situaţia  aceasta şi treceau liniştiţi fără să schiţeze vreo nemulţumire...am uitat...nu eram în România.
Ne-am aşezat şi noi la rând...şi am aşteptat...în faţa noastră erau unii mici , cu ochii migdalaţi...vreo 5 sau 6...care  miroseau într-un fel...nu tocmai pe placul meu. În spatele nostru era un alt grup de vreo 6 femei...vorbeau în engleză...aveau unghiile la picioare făcute...şi miroseau frumos....mi-a plăcut de ele.


Ora 9:00...se deschid casele de bilete şi treaba merge foarte repede...noi ne-am luat biletul compus....care presupunea intrarea în Sagrada Familia şi în casa lui Gaudi, din parcul Guell....preţ: 14 euro, am scutit astfel 3 euro. În funcţie de tipul de bilet pe care il vrei este şi preţul...dacă vroiai ghid audio mai plăteai 4 euro.
E o construcţie extraordinară...doar din poze nu îţi dai seama...dar când eşti acolo eşti uimit.


Te întrebi ce minte a putut avea Gaudi...la 84 de ani de la moartea sa încă se lucrează la planul lui măreţ. Fiecare detaliu e aşezat la locul lui...având o semnificaţie...nimic nu este întâmplător...mai multe detalii despre simboluri puteţi găsi pe pagina oficială.


Pentru încă 2,5 euro am urcat cu liftul până în turn...de unde se vede toată Barcelona


...marea cu albastrul ei lucios...un sentiment ciudat...o combinaţie între frica de înălţime şi satisfacţia pe care o ai când vezi aşa ceva...m-am simţit cuceritoare...am cucerit Barcelona...un sentiment care pe măsură ce trecea ziua devenea o iluzie...pentru că Barcelona m-a cucerit pe mine.
Acolo sus porumbeii nu se sfiau să se apropie de noi...


...priveam în jos...şi de jos priveau alţi oameni în sus....întreaga clădire pare sculptată în piatră. De coborât am coborât pe scări...în formă de spirală...în interiorul turnului...


...nu era loc decât pentru o persoană...pentru o secundă m-am simţit ca o prinţesă închisă în castel...

...priveam prin spaţiile înguste prin care pătrundea lumina....eu parcă dintr-o poveste...zăream o lume modernă. Era dimineaţă şi soarele strălucea ....şi ziua se anunţa una extraordinară.0 comentarii: