vineri, 11 decembrie 2009

Biblioteca Universitară ULBS

vineri, 11 decembrie 2009

La unul din cursurile de săptămâna aceasta ni s-a oferit un tur al bibliotecii universitare....cea nouă...de lângă urgenţe...şi trebuie să vă spun şi vouă impresia pe care mi-a lăsat-o. E cu totul altceva decât cu ce eram eu obişnuită.


Un sistem nou care îţi permite să împrumuţi singur cartea dorită...fiecare carte are un cip..aşa că nu poţi pleca pur şi simplu cu ea...adică poţi...dar porneşti alarma şi nu cred că pentru o carte vrei să atragi atenţia asupra ta.


La fiecare nivel e o sală de lectură...în care ai acces la internet...poţi merge liniştit cu laptopul. Cartea dorită ţi-o cauţi singur....odată ajuns acolo o să vezi că e simplu....şi nu e nevoie să o pui tot tu pe raft...o laşi pur şi simplu pe masă.


În cazul în care o carte pe care o doreşti nu poate fi împrumutată acasă...ai posibilitatea de a scana ceea ce-ţi trebuie....la fiecare nivel există un scaner. Iar dacă biblioteca nu are în dotare o anumită carte...dar şti că exită la altă bibliotecă universitară...cum af fi, de exemplu, biblioteca de la universitatea din Cluj...există posibilitatea ca biblioteca ULBS să solicite celor de acolo cartea respectivă....tot ce trebuie să faci este să faci o cerere scrisă prin care soliciţi acest lucru.


Pe lângă mulţimea de cărţi biblioteca mai pune la dispoziţie şi colecţii întregi de ziare şi reviste...lucrări de doctorat...există şi un centru media unde ai la dispoziţie calculatoare...unde poţi asculta sau viziona documentele dorite...există până şi rezerve...încăperi mai mici...dotate cu birou şi calculator...avantajul unei asemenea rezerve este că dacă ai rezervat aşa ceva...poţi lucra liniştit la proiect...şi nici nu e nevoie să porţi după tine toate documentele de la o zi la alta....ai cheie ...închizi şi pleci.
Să nu uit....la intrarea în clădire...undeva pe dreapta e un automat unde poţi restiui cărţile chiar dacă biblioteca e închisă...încă nu a fost pornit dar va funcţiona cât de curând.


Dacă tot am fost porniţi cu vizita, doamna directoare Dr.Ing. Maria Rodica Volovici ne-a prezentat şi sala senatului şi Aula Magna...aula are vedere spre curţile interioare...care au fost amenajate ca spaţiu de recreere...într-una din părţi vederea e spre un laborator de la medicină...unde se fac disecţiile...a fost interesant să vezi cum învaţă viitorii medici...le-am făcut cu mâna şi am plecat.


A fost un curs interesant...a meritat prezenţa...o investiţie foarte bună după umila mea părere...merită să faceţi şi voi măcar o vizită...aşa de curiozitate...seamănă a occident.

0 comentarii: