joi, 8 octombrie 2009

Cozile de după comunism

joi, 8 octombrie 2009
Cred că celor mai mulţi dintre noi ne place să ne cumpărăm trebuincioasele din hiper/supermarketuri...asta pentru că spre deosebire de magazinele mici de cartier, acolo găseşti o gamă mai variată de produse. Cam peste tot aceste supermagazine au răsărit ca ciupercile după ploaie...nici vorbă de criză economică.
Sibiul are Metro, Real, Carrefour, Plus, Kaufland, Trident, Billa...şi poate că mai sunt şi altele dar îmi scapă acum...a da..XXL....şi Interex...era să uit tocmai de cel din cartierul meu :). Ideea e că dacă vrei să-ţi faci cumpărăturile ai de unde...fiecare din acestea cu furnizorii lor...cu gama lor de produse...dacă nu găseşti ceva într-unul găseşti în altul. Patru din acestea sunt vecine unul cu celălalt...cunoscătorii ştiu...şi mă aşteptam să nu le meargă prea bine...fiind aşa mare concurenţa....dar lucrurile nu stau chiar aşa...fiecare are avantajul lui...unul e mai aproape de cartier şi oamenii preferă să meargă acolo....aşa economisesc un ban pe care l-ar fi dat pe taxi...plus de asta nu mai pierd timp în trafic....altul are produse care nu sunt de găsit la celelalte şi la preţuri rezonabile...iar celelalte două...vecine...produse multe, preţuri bune....la toate e coadă la casă...poate la XXL nu prea...dar la celelalte 3 da.
Aici vroiam eu să ajung...la cozile de la case...şi casele astea sunt de mai multe feluri...asta pentru cei care nu ştiu...da...sunt şi oameni care nu ştiu...sunt casele normale unde merg cărucioarele mai pline şi casele prioritare...adică pentru femei însărcinate şi cele pentru maxim 10 produse...că doar suntem în UE.
Aici avem încă probleme de mentalitate...chestia asta cu casele prioritare nu se prea respectă...să zicem că omul cu coşul nu se uită sus să vadă ce fel de casă este...şi se aşează la rând la o astfel de casă...dar casiera ar trebui să fie cea care îl atenţionează şi nu ar trebui să-l servească. Şi nici oamenii nu sunt receptivi dacă le areţi semnul casei...s-a întâmplat odată să îmi iau de pe raft doar un produs...astfel m-am îndreptat spre casa pentru maxim 10 produse...exact în faţa mea ajunge la casă un domn cu căruciorul plin...chiar nu aveam chef să stau să aştept după el...aşa că îi arăt politicos semnul casei ...şi se face că nu-i pasă...păi dacă aşa stau lucrurile....m-am băgat şi eu cu tupeu în faţa lui...asta l-a făcut să bolborosească...atunci m-am adresat caseriţei care văzându-mă pornită i-a făcut semn domnului că am dreptate şi m-a servit înaintea lui...nu l-a obligat să se mute la altă casă...deja omul avea produsele pe bandă...dar aşa ar fi trebuit.
În străinătate aşa ceva nu se întâmplă...acolo oamenii dau întâietate femeilor însărcinate chiar dacă acestea nu sunt la casa prioritară. Un lucru de care am fost foarte surprinsă mi s-a întâmplat într-un magazin mic din Igualada-Spania....am intrat împreună cu tatăl meu şi era mai multă lume...nu era o coadă tipică de la noi în care toată lumea se înghesuie...era cel care cerea vânzătorului ce avea nevoie şi restul care aşteptau pe margine...într-o ordine aleatoare...atunci tata întreabă cine e ultimul şi până când omul respectiv nu a fost servit nici rândul nostru n-a venit...la fel întrebau şi ceilalţi care intrau după noi...lumea era foarte relaxată şi nimeni nu încerca să intre în faţa celorlalţi. După ce am ieşit din magazin mi-a spus tata că la ei aşa se face peste tot...ceea ce mi s-a părut un lucru bun....şi perfect normal...noi....mai avem mult de lucrat la mentalitate...numai că în situaţia în care suntem un popor de manelişti, cu ştiri ca cele de la ora cinci şi emisiuni ca Acces Direct, cu circari în parlament şi guvern...sau să le zic mai bine "bocişti" ...cale lungă mai avem până la civilizaţie...şi mulţi ar trebui să moară ca să rămână poporul fără uscături...unde eşti Ţepeş? unde îţi e urmaşul?....a emigrat.

2 comentarii:

Flavius Ţerbea spunea...

Na, avem si noi nevoie de cineva, de aia de inghesuim ca disperatii pe la cozile de orice fel. In America daca stai la mai putin de doi pasi de o persoana la coada o sa ai surpriza sa ti se atraga atentia, ca omul are nevoie de "private space"! LA noi, nu, trebuie sa-ti citeasca vecinul din spate peste umar pinul de la card...si mai multe nu! :(
Uf, cand ne facem si noi bine?!

Carmen spunea...

cand emigram cu totii :)