joi, 14 mai 2009

Care pe care

joi, 14 mai 2009

Dacă mi-e frică de ceva atunci când sunt pe stradă?...normal...de TIR-uri. Mie frică de ele când vreau să trec strada, mi-e frică de ele când conduc. Să recunoaştem că sunt imense ...nişte monştrii ai şoselelor. Totul ar fi mai frumos dacă aceste maşinării nu ar fi conduse de nişte ...cum să le zic ca să nu jignesc pe nimeni?!...indivizi cu probleme...sună mai elegant. Majoritatea au impresia că drumul e al lor şi că au dreptul să facă şi să meargă cum vor ei...acum eu înţeleg că au şi ei termene pe care trebuie să le respecte...dar dacă codul zice să mergi în localitate cu 50 km/h atunci aşa să faci....dacă zice că pietonul are prioritate ...aşa să faci.


Mai nou în Sibiu poliţia face ture şi stă la pândă...poate, poate prinde pe cineva că greşeşte. Aproape în fiecare dimineaţă când merg la servici văd o maşină de poliţie pitulată după alte maşini, în care stau 2 agenţi şi păzesc trecerea de pietoni... şi cum prinde pe unul că nu acordă prioritate cum îl opresc.

Acum ştiu şi eu cum sunt pietonii...unii stau cuminţi pe margine până opreşte cineva să-l lase să treacă(ăştia sunt cei mai "cuminţi"), alţii păşesc de pe bordură, fac o jumătate de pas în drum astfel încât să rămână în siguranţă şi se asigură în stânga şi trece când vede că şoferul încetineşte, aşa fac şi eu...aceştia sunt destul de periculoşi...ca şofer vezi că omul stă şi tu nu opreşti...dar eşti oprit câţiva metrii mai încolo de echipajul poliţiei.

Pericolul mai mare pentru pieton este când soferul ce vine din stânga opreşte , tu traversezi ca să nu-l ţi în loc dar şoferul ce vine din dreapta nu binevoieşte să oprească...aceştia sunt de obicei tiriştii, care circulă cu o viteză mare de nu mai au timp să oprească nici dacă frânează. Mi s-a întâmplat nu de mult să trec printr-o situaţie de genul acesta...norocul meu că după ce mă asigur în stânga mă asigur şi în dreapta...şi numai ce văd eu că vine tirul...parcă mânca pământul, şoferul m-a văzut şi a pus frână şi au şuierat roţile şi îl vedeam cum vine spre mine...am înlemnit în mijlocul drumului...şi bine am făcut...dacă treceam pe banda tirului mă lua în plin...a reuşit să oprească abia la jumătatea trecerii.

Altă dată am fost martoră la un accident ...tot la trecerea aceea...erau mai mulţi pietoni care aşteptau să treacă...drumul e cu 2 benzi pe sens, trecerea situata lângă o staţie de autobuz, lângă piaţă...deci zonă aglomerată. Un şofer opreşte să acorde prioritate şi ce să vezi...un camion din spate intră în el. Noroc că nu era nici un pieton în dreptul maşinii lovite, care a fost împinsă dincolo de trecere. Explicaţia şoferului cu camionul ...că nu l-a văzut pe cel din faţă că a oprit. Vă spun eu că dacă păstra distanţa regulamentară îl vedea...dar cei cu maşini mari stau la intimidare în fundul tău de nici nu te mai văd şi uită că au ceva în faţă şi te trezeşti în ceruri că s-a urcat ăla cu roţile pe tine. Lor nu le e teamă , sunt mari şi nu păţesc nimic...dar pe tine te strivesc ca pe un gândac de bucătărie.


Să nu uit...mai am o amintire cu aceeaşi trecere de pietoni...de data asta atât soferul din dreapta cât şi cel din stânga au oprit, trec de axul drumului când îmi simt haina fluturând în spate...un şofer ...unul ceva mai nerăbdător...n-a mai avut chef să aştepte până pornea cel din faţa lui, care îmi acordase prioritate, s-a gândit el să depăşească în viteză pe trecere ...a fost la doar câţiva centimetrii de mine...m-am speriat foarte tare.


Mulţi nebuni circulă pe drumurile noastre...şi asta pentru că examenul psihologic constă doar într-o întrebare, dacă ai sau nu pe cineva în familie care a suferit vreo boală sau dacă suferi tu de tulburări de genul...acum să fim serioşi...cine spune DA? Nimeni, şi în felul acesta primeşti parafa medicului că eşti întreg la cap.


Noi să fim sănătoşi...şi să ne ferim că alţii nu ne feresc.
PS: Să ne înţelegem...există tir-uri, adevărate bijuterii...chiar mi-ar place să fac un tur al Europei cu tirul dar nu vreau să mor călcată de aşa ceva.

0 comentarii: